Day 160: Camera of mine~

By saya_iza - September 29, 2013

Assalamualaikum.

Hello everyone. Nampak tak perubahan blog ni? Cun ke x cun? Bek cakap! Hahaha. Sila abaikan diri ini yang tak berapa nk betul. Iza memang tengah edit iza punya blog. Belajar camne nak guna HTML. Actually xdela belajar sangat. Copy and edit coding sikit2 je. Tapi ape2 iza seronok buat benda ni. Hehehe.

Actually nak cerita pasal camera. Tapi Iza bukan expert nak cerita pun. Nak dipendekkan cerita Iza share je la camera yang Iza ada.

Yang sekarang in hand Iza ada dua camera.

1. Sony

Tak ingatla model ape ni sebab dah lama sangat. Iza sebenarnye bercadang nak jual. Kalau nak cari camera ni memang dah obsolete kot. Tapi bila pikir balik sayang pulak nak jual sebab camera ni Iza beli masa Iza lepas habis UPSR sebab dapat duit dari sekolah Iza dulu sebagai hadiah sebab dapat 5A dalam UPSR. Heheheh. Iza dapat RM1000 and Iza beli camera ni dengan harga RM999. Memang fully guna duit tu untuk beli camera ni. Masa tu tahun  2001. Lama tak? Hahah. This is my first camera ever. Camera ni la yang Iza guna time pergi bercuit dulu2 and masa masuk universiti. Memang legend betul rasanya. 

2. Fujifilm Instax Mini 25

Yang ni lain banyak dari camera Iza yang first tadi. Kalau tadi compact digital camera, yang ni instant camera plak. Ape yang diamksudkan instant ialah sebab gambar yang kita amik tu kita dapat instant. Atau dengan erti kata lain segera. Camera ni memerlukan film. Tapi bukan rolled film tu tau. Film lain. Boleh tengok entry iza sebelum ni, Day 159: Blog oh blog. Iza beli camera ni sebab Iza rasa camera macm ni rare. Tak ramai orang pakai. Actually ramai je. Tapi susah nak jumpa. Eh? Betul ke? Hahah. And yang bestnye sebab dapat gambar dalam bentuk hard copy. Tapi yang tak bestnye nak upload kat mana2 kena scan dulu. Scan plak kena guna scanner opis sebab Iza xde scanner. Hahah. Ops! Kantoi. 

Actually sebelum Iza beli Instax ni Iza sebenarnye bercadang2 nak beli DSLR Nikon D3200. Iza memang teringin sangat nak beli. Tapi malangnye budget tak cukup plus Iza plak tengah sibuk simpan duit untuk masa depan. Huhuhu.

Orang selalu kata, buat ape nak beli camera mahal2. Kau bukan photographer pon. Sibuk je nak beli mahal2. To be honest. Yes. Iza memang bukan orang yang expert nak ambik gambar. Tapi Iza rasa Iza minat benda2 macam ni. Boleh dikatakan sebagai hobi jugak la. Memang bila kita suka buat satu benda tu. Kita akan sanggup berhabis seberapa banyak pon. Walaupun orang kata membazir, tapi bagi Iza 1 kepuasan bila dapat. Macam Instax ni, kalau orang yang tak minat memang kata membazir. Film pon mahal. Tapi Iza rasa seronok je. Hahaha.

Kalau ikutkan, dulu masa kecik2. Iza la manusia dalam family Iza yang paling takut bergambar. Sampai menangis bila orang amik gambar Iza. Hahah. lawak tol ase. Tapi bila dah besar ni lain la pulak jadinye. Iza pulak yang over excited nak bergambar. Hahaha. 


Kadang2 tu bukan Iza nak ada dalam gambar pun. Kadang2 Iza amik gambar benda yang Iza suka. Sebab tu la Iza sangat suka apps Instagram. Memang tak dinafikan. Ramai gak yang cakap. Macam orang gila je amik gambar makanan la, pokokla, kucingla. Tapi bagi Iza benda tu xdela gila sangat. Setiap gambar yang Iza amik tu la memori untuk Iza.


Bukan semua benda yang kita buat kita boleh ingat. Jadi kalau ada gambar kita boleh flashback balik. betul tak? Heeeee. 

At the end, Iza dah decide nak beli jugak camera lagi 1 biji. Kihkihkih. Macam DSLR, tapi bukan DSLR. Orang panggil camera tu Mirrorless Camera. Yang akan dimasukkan dalam wishlist Iza sekarang, Olympus PEN-PL5. Ape yang mernarik pasal Mirrorless Camera ni? Yang tu Iza akan cerita entry akan datang. :D

Assalamualaikum!

P/s:  Bila Iza suka amik gambar. :P

  • Share:

You Might Also Like

5 comments

  1. daebak! sy mse 2002 tu bru pegang kamera yg kne pkai film tu. pakai duet sndiri kumpul2 duet menang mcm2 prtndingan.

    alahaiiii menggoda betul instant camera ni! haha

    ReplyDelete
  2. that red camera, cute! and i suka! ;(

    ReplyDelete
  3. Sekarang 2013 camera ni dah famous balik. hehehe. Sebab tergodala sanggup kumpul duit nak beli camera ni. Especially dia kaler merah. Color yang sangat menggoda. :P

    ReplyDelete
  4. cube la sekali sekala letak gamba aku gak...haish!

    ReplyDelete
  5. alamak. camne nk letak klu xtau sape orangnya. huhuh

    ReplyDelete