Day 161: Baked potato of mine.

By Izaramli - October 20, 2013

Assalamualaikum!!
Hi readers. Lama tak iza tak update? Sape yang kisah pun kan? Heheheh. So today Iza nak share makanan yang Iza makan hari ni. Iza actually in the mood of diet. Masa raya hari tu timbang, mak aih. Beratnya! Oh! Btw, Selamat Hari Raya Aidil Adha. Lambat pulak nk wish. :P

So ni la baked potato Iza.


Bahan-bahannya:
-Kentang (Depends la nak bape banyak pon)
-Bawang putih
-Garam
-Minyak zaitun

Cara-caranya:
Basuhla kentang tu. Tak payah buang kulit pon. Tapi make sure basuh betul-betul. Nanti makan tanah pulak.


Then potong kentang tu macam wedges. Tapi sebenarnya ikut suka la nak potong camne pon. Iza saje je nak try potong macam wedges. Nampak cantik sikit kot.
Lepas tu potong bawang putih tu sampai hancur. Kalau korang ada chopper yang cam dalam iklan kat tenet tu lagi bagus. Tapi Iza chop guna pisau je. Potong hancur tau. Tapi kalau korang tak suka bawang putih, tak payah letak pon takpe. Iza saje letak sebab nak bau wangi and nak rasa bawang putih je. Lagipun, bawang putih kan bagus nak buang angin. Tol tak? Eheeee.
Gaulkan bawang putih tadi dengan garam and minyak zaitun. Kuatiti tu depends pada korang sendiri. Iza pon main agak je. Bukan ada sukat2. Hehehhehe.


Pastu korang susun la kat tray untuk bakar. Macam Iza pakai oven yang guna api tu. Maklumla. Tak mampu nak beli oven elektrik. So pakai api je. Bakar sampai dia warna kuning. Kalau tak yakin korang try la potong. Kalau lembut tu dah masak la tu.

Senang je kan? Boleh la cuba. Sedap and mengenyangkan la jugak untuk orang yang nak berdiet. Heeeee. Selamat mencuba!

Assalamualaikum.

  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. kentang untuk diet? are u sure about that?

    ReplyDelete
  2. oh sedapnya! blh try ni...

    neway, dah follow awak... :)

    thestoryofayna.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Thanks dear, selamat mencuba. :D

    Follow u back. ^^

    ReplyDelete