Day 195: Wedding + Jalan-jalan Kelantan

By Izaramli - January 03, 2015

Assalamualaikum!

Hello readers. Woo woo woo. Lama weh tak update. Dah masuk tahun 2015 dah pun. Ok, sorry. Iza sibuk dengan benda lain. Kat office skang Iza dok jumping2 position je. Kejap buat tu, kejap buat ni. Pastu nak backup kakak office yang nak bersalin lagi. Huuu. Banyak ler keje lepas ni. Pengsan. Hari ni Iza nak update lama punya citer. Last berweeks-weeks punya citer. Adui lama betul. Iza nak tunggu gambar dari kamera canggih sorang sahabat ni. Tapi agaknya terlalu banyak gambar, dia pun dah pening. So Iza update ape yang ada je la ya. This gonna be very very very long entry ya. Hahahha.

Kisahnya bermula bila sorang classmate kitorang time dekat uni dulu ni nak kahwin. Dia jugak housemate Iza masa tahun 2 (yeke tahun 2?). Awek cun ni orang Kelantan, so nak dijadikan cerita makanya kami yang sekelas ni pun excited la nak ke Kelantan. Asalnya nak datang hari Sabtu sebab wedding-nya hari Ahad. Tapi disebabkan semua orang terlalu excited nak jumpa balik kawan lama maka ramai la yang datang hari Jumaat.

Kitorang ni ditempatkan kat satu homestay atas ehsan pengantin. Tapi sebab datang Jumaat, kitorang add on 1 malam lagi.

Malam ecah sampai KL, tumpang kat umah Iza. Sempat pergi beli bihun goreng dulu.
For the first time naik flight sendiri, I mean dengan kawan-kawan la tanpa bimbingan orang yang lebih tua. Dengan confidentnya kami ke KLIA2 untuk depart. Punya la abang Iza nebes nak hantar sampai pukul 4 pagi lagi kitorang dah gerak dari umah (Yat and Ecah tumpang sekali). Hahah.

Dengan mengantuknya, ku gagahi jua.

Time nak breakfast
Makan roti je. Mahal plak tu.
Sementara tunggu azan Subuh.
Lepas dah settle solat baru kitorang jumpa dengan sorang lagi sahabat yang join flight nak naik subuh2 tu.

Sorry, no pic in flight. Awkward giler rasa. First sebab first time naik air asia. Dulu time kecik2 dulu penah naik MAS. Second semua duduk sepah2. Tak de sepah sangat la, Iza je tercampak kat belakang yang lain sume kat depan. Hampeh.

Dalam masa 45 min - 1 jam kitorang pun sampai dekat Kelantan dengan jayanya. Alhamdulillah.

Sempat plak bergambar kat selamat datang ni kan? Bila lagi? hahaha.
So kat Kelantan, kitorang decide nak sewa kereta. Amik kereta kancil je. Tapi Alhamdulillah semuanya ok dan berjalan lancar. Ecah seronok la sebab macam kancil dia.

Selfie dulu dalam kete. Hahaha.
Dah ada beberapa orang sahabat lain yang dah sampai, so kitorang terus jumpa kat tepi2 jalan je then pengantin bawak gi homestay.

Breakfast dekat rumah wiwi.
Projek doorgift.
Pekerja kilang kacang yang berjaya.
Pagi hari Jumaat tu takde aktiviti sangat. Lepas pergi rumah Wiwi untuk sarapan and tolong-tolong apa yang patut untuk doorgift kitorang balik semula ke homestay. Memasing dah letih. Yang berjalan jauh naik bas, yang tak cukup tido. Jadinya memasing nak rehat dulu. Tido sampai petang. Petang baru kitorang keluar cari makan untuk makan tengahari yang belum makan lagi.

Dorang ni dari sebelum pergi lagi nak minum Teh Beng Madu ngan ABC Nyor Rambo. Kitorang pun cari la kedainya dekat Pantai Cahaya Bulan (PCB). Berjaya jugak kitorang jumpa tempat tu dalam masing-masing tak tau jalan.

Teh Beng Madu
 Orang Kelantan kan terkenal dengan kemanisan masakan/minuman dorang. Jadi, Teh Beng Madu ni pun tak kurang jugak la. Manis dia memang betul-betul manis. Tapi masih boleh diterima tekak and memang sedap. Kalau pergi sana make sure korang cuba, Memang manis sampai buih teh tu pun manis. Tapi memang sedap. Cumanya tak digalakkan minum selalu ya. Boleh kencing manis. Hehehe.

ABC Nyor Rambo
ABC Nyor Rambo tu Iza tak berapa pasti rasa dia. Sebabnya dah minum manis, so bila rasa ABC tu dah macam tak rasa apa-apa. Tapi salah satu benda yang korang boleh try jugak dekat PCB.

Gambar lagi. tak habis2.
Ada satu lagi benda korang boleh try, Sup Ikan Pok Mat. Kitorang tak rasa sebabnya ada yang tak nak makan. So kitorang decide nak makan kat tempat lain. Datang PCB untuk dua benda ni je. Hahah.

OTW nak cari makan tu, kitorang decide nak makan nasi kerabu dekat Yati Ayam Percik. Sedap weh! Sumpah sedap. First time iza makan ayam percik dengan nasi kerabu yang rasa dia sedap giler. Kuah dia manis2 tapi memang rasa dia sedap. Sesuai la dengan tekak iza. Dia punya cili solok pun sedap. Ui! Terliur plak rasa bila citer ni. Yang ni pun mesti cuba. Tapi dorang cakap kat KL ada cawangan dia. Kat Bangi ke mana ntah. Tapi tak tau la rasa dia sama ke tak.

Sedapnye la hai.
Selesai makan, kitorang pun balik mandi and nak get ready pergi Wakaf Che Yeh (WCY) plak malam tu.

Pergi WCY tak ada beli apa-apa pun. Cuma saja berjalan-jalan kat sana. Cuci mata sebelum pergi rumah Wiwi untuk tolong apa yang patut malam berinai.

Dekat sini dapat la makan Aiskrim Baba yang glamor tu. Ok la aiskrim dia. Ada roti, kacang, jagung, sos choc and sprinkle warna warni tu. Bagi Iza ok la. Takde la super sedap macam yang kat atas tadi. Tapi a bit unik la aiskrim dia sebab ada macam-macam kan.

Aiskrim Baba.
Dah habis jalan-jalan kitorang terus pergi rumah wiwi. Takde pape sangat pun nak ditolong malam tu. Cumanya memasing sibuk nak pakai inai. Termasukla Iza skali. Hahah. Tapi Iza pakai 1 jari je la. Tak mo pakai semua, nanti officemate bising. Hahahha.

Esoknya, dorang dah plan nak jalan2 kat Kelantan. First kitorang pergi breakfast dulu dekat restoran Kopitiam Kita. Macam-macam pilhan makanan ada. Ready made ok. Korang tinggal pilih je. Sorry takde pic sebab Iza teruja and tak teringat nak amik pic. Tapi apa yang glamor kat Kopitian Kita ni ialah Roti Titab dia. Special sebab dia ada terlur ala-ala sepruh masak atas roti yang agak tebal and letak kaya. Ok. Sedap!

Wefie dulu sebelum gerak cari breakfast.
Muka bahagia dapat breakfast.
Roti Titab.
Tak ingat dah nama dua makan ni. Tapi ni one of makanan yang dah ready made tinggal amik je.
Next, kitorang pergi tempat yang biasa orang akan pergi bila datang Kelantan. Pasar Siti Khadijah. Sempat la shopping kopok untuk mak yang mak kirim sebelum gerak ke Kelantan ritu.

Dok pikir ape ntah tu. 
Pic Iza lagi, sila skip. Hahah.
Me again. Pilih jangan tak pilih. Sila skip.
Lagi. Sila skip sebelum muntah.
Dah pusa shopping kat Pasar Siti Khadijah kitorang ke Rantau Panjang plak. Zon Bebas Cukai. Iza tak beli apa pun. Tak tau nak beli apa. Sempat la berjalan ke Bazar Aminah. Cuci mata.

Bazar Aminah.
Dah penat jalan pastu memasing dah lapar. Nak try nasi ulam pulak. Cadangnye nak pergi Nasi Ulam Cikgu. Tapi iza xtau tetiba pergi nasi ulam lain plak. As long as dorang bawak, Iza ikut je. Heheh. Memandangkan time kat nasi ulam tu iza tak makan, makanya Iza tak leh nk review rasa dia. tapi dorang kata sedapla. On the way tu sempat jugak singgah beli Aiskrim Baba lagi. Sebab ase macam dah lapa and Ecah plak excited nak beli Lokcing a.k.a Sate Ikan.

Beli aiskrim baba.
Lokcing ecah. Ada dua perisa sos. Satu pedas, satu manis.
D'Umi Nasi Ulam.
Then balik pun dah petang. Semua rush nak bersiap untuk makan akad nikah wiwi plak. Buat dekat masjid dekat area rumah dia jugak.

Sebelum pergi sempat buat family portrait dulu. Hahah. 
Tunggu pengantin.
Wiwi yang super gorgeous.
Baca jangan tak baca.
Sarung cincin.
Yea! Officially taken.
Ex-housemate yang suka keluar malam pergi makan. 
Esoknya sebelum pergi majlis wiwi, kitorang sempat pergi breakfast dulu dengan adik Yana. Hahah. Adik eh? Adik la. Ibu mengandung ni teringin sangat nak breakfast skali ngn kitorang. Tapi kitorang pergi pulang kete sewa dulu. Lepas tu baru kitorang pon pusing2 cari kedai makan Hayaki. Skali dia belanja pulak. Thanks yana, next time kitorang belanja ko plak. Heheh. Makanan dia ok je. Tempat dia memang cantik. Klu nak amik gambar memang smart la. Eh, macam budak photographer plak ko. Hahahha. Abaikan.

Last pic sebelum pulankan kete sewa.
Pic dalam kete Yana pulak. Haha.
Dah sampai Hayaki.
Sila baca.
Sementara tunggu makanan sampai.
Makanan yang Iza order. Nice kan presntation dia.
Lepas breakfast tu kalut balik homestay bersiap. Memasing pakai baju kaler dusty pink yang wiwi dah bagi sample ritu. Cantik2 belaka. Hehehe. Sempat la jugak aku make-upkan Ecah and Farahin. Cun weh! Hahah. Boleh jadi make-up artis nih! Hahaha. Abaikan lagi.

Sekitar majlis wiwi.

Sampai2 terus amik pic.
Wiwi + husband + bestfriend
Hantaran.
Hantaran.
Classmate. Wefie untuk Go-pro Abu.
Skema punya pic.
Selfie dengan pengantin atas pelamin. Hahah.
Selfie dengan Yana a.k,a ibu mengandung. Dia blogger jugak and dah update lama pasal wedding wiwi ni. Huuuuu.
Ex-roommate yang sangay penyayang and kelakar. Weeee. Miss u ecah.
Hasil dari kilang kacang. Hahah.
Classmate lelaki pun ada gak datang. Tapi xramai la. Siap ada yang bagi kad jemputan lagi. Congrates Syafiq. Semoga bahagia hingga syurga. Cantik wife dia (ok, time aku type ni dia dah pun kahwin ye). She's a blogger too. Join club Abg Ben Ashaari plak tu. Aku ntah bila nak join. Abg Ben dah follow IG aku. Ok. Off topic plak. Abaikan.

Dalam pukul 4 lebih kklu tak silap. Kitorang gerak ke airport. Bebe tolong hantarkan. Thank Bebe, jasamu ku kenang. Ok off topic lagi. Iza sedih bila baca post Bebe dekat FB. Dia salah sorang mangsa banjir dekat kelantan. Kesian sangat. Sorry Bebe, :(

Tengah tunggu flight.
Sampai KL around pukul 7. Flight delay. Sampai KL pun dah hujan. Tapi Alhamdulillah, Iza, Yat, Sikin and Ida selamat sampai.

The end of the journey.

Sorry for the long entry. Thanks for stopping by.

Enjoy reading and have fun!

Assalamualaikum.

P/s: Pic2 kali ni mostly bukan milik Iza. Terima kasih pada yang berkongsi.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments