Day 243: Review - CosRX Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser and Oil Free Ultra-Moisturizing Lotion (with Birch Sap)

By Izaramli - December 20, 2017

Assalamualaikum.

Hello everyone. I'm back! Yela tu kan. Last post cakap berusaha nak berblog semula. Apakan daya Iza dah tak ada PC or lappy anymore. I am sad. But it's ok. I try my best ya to blog again. Walaupun tak tau ada yang baca ke tak blog kita ni (actually ada je baca kalau tengok statistik - hahah).

So today Iza nak review (review tak berbayar ya) my new skincare. Memandangkan cleanser Iza dah nak habis, so Iza saje nak try yang baru. So I choose CosRX which is stand for Cosmetic RX. RX tu pulak actually istilah yang pharmacy selalu guna. 

"Since the moment my skin met COSRX, I expect more on tomorrow of my skin.
COSRX is compound of COSMETIC and RX,
COSRX means efficacious cosmetics that are RX-ed with natural skin care components based on dermatology.
What does Rx mean?
It has meanings of Prescription; Countermeasure, Treatment, Disposal;Solution.
It’s commonly used word in pharmacy."

cosrx.kr

Dah bersepah website jual brand ni, Hermo, Zalora, Althea and macam-macam lagi. So Iza pun macam teringin nak cuba sebab ramai cakap macam bagus depends on skin jugak la. Product line dia macam banyak yang fokus untuk pores, pimple, blackhead, whitehead semua tu. Of course I have that problems. Muka I tak flawless ok. Makanya Iza pun beli cleanser dia and moisturizer dia since Iza dah lama tak pernah pakai moisturizer. Like ages kot. Lama giler.


Ni rupa dia, above is the moisturizer, below is the cleanser. Moisturizer dia macam gel like but not gel. Haha. Yang Cleanser dia macam cleanser biasa.



Salicylic Acid Daily Gentle  Cleanser

Clenaser dari CosRX semuanya contain acid. Uiks, macam takut lak nak try. But its ok. I trust you. Sebab dia punya motto:

"Maximized effect, Minimized skin trouble" - cosrx.kr

So kita cuba je la. Cleanser ni key ingredient dia ialah Salicylic Acid sebanyak 0.5%. Kalau Google apa tu Salicylic Acid, korang akan jumpa yang acid ni keje dia basically remover outer layer skin and bantu untuk rawat jerawat kalau guna untuk skin care. 


Kalau ikut apa yang dia mention kat packaging dia ni betul la kot. Masa memula iza pakai cleanser ni Iza rasa kulit Iza macam kering sikit. Tapi bila dah 2 3 hari pakai rasa tu dah tak ada. Maybe sebab Iza dah biasa pakai cleanser yang betul-betul gentle to skin. Previously Iza pakai The Body Shop Vitamin E Gentle Facial Wash. Part yang Iza rasa keringkan muka tu maybe good for me sebab kulit muka Iza macam berminyak. Less oily should be good la kan? 

So far Iza rasa ok la pakai cleanser ni. Lepas cuci muka rasa muka macam bersih giler. Tapi baru je lagi gunakan. Nanti Iza akan update kalau ada apa-apa perubahan.

Oil Free Ultra-Moisturizing Lotion (with Birch Sap)

Memandangkan Iza ni jenis kulit yang agak berminyak, of course Iza akan cari yang oil free punya and this one memang best! Yang ni sumpah tak tipu, Iza suka giler moisturizer dia. Biasa kalau moiturizer ni dia buat muka lagi berminyak tau, but this one tak and cepat giler absorb. Nama pun oil free kan?





Cumanya moisturizer dia ni tak wangi, dia macam bau ubat sikit. Sama macam cleanser ni, which is maybe good? Kalau letak perfume mesti effect dia tak maximize maybe? Haha. I don't know, but I don't really care. Still can handle bau dia. Not that worst la.

So dalam moisturizer ni key ingredient dia Birch Sap sebanyak 70.85%. Banyak tu. Birch Sap basically tumbuhan sebab asalnya dari pokok birch tu sendiri. Fungsinya untuk menenangkan kulit yang sensitive and irritated. 

Actually kalau ikutkan moisturizer ni dia macam complement untuk product AHA (for whitehead) and BHA (for Blackhead) dia, tapi Iza belum beli lagi and bakal beli untuk cuba sebab yang tu paling famous.

So Iza suka dengan moisturizer dia. Sesuai untuk Iza. Tapi Iza akan update jugak kalau ada apa-apa perubahan lagi nanti.

Overall Iza rasa CosRX worth it to try. Kalau korang ada masalah yang Iza mention kat atas tadi maybe can try this brand. Who knows seusai pulak dengan korang ke kan?

Both this product Iza beli dekat Hermo:


Till we meet again!

Assalamualaikum.

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. so how ? any changes? I would love to hear it from you. Can't wait for your updates .. If you don't mind could you post before and after of your face when using the CosRx moisturizer. Thank you.

    ReplyDelete