Day 246: Contact Lens Mana Yang Sesuai?

Assalamualaikum

Hello guys. So here I am again. Happy New Year to everyone! Yup Iza lambat wish. Yes you know I don't have my lappy anymore. So ya, semalam tak sempat nak update blog and hari ni baru boleh update. My new year's resolution? Emmmm. Tak tau la ya. Tak pernah ada but it's ok I try to create one yang simple I guess. I think maybe to update my blog regularly this year? Like not everyday. Tapi atleast mesti ada 1 blog post every week. Yup! That's will be my new year's resolution. Hahah.

Back to the real topic,so hari ni Iza nak share berkenaan dengan contact lens. Iza pernah try 3 brands and tapi currently memang Iza pakai 1 brand je. Iza pakai lens since Iza kahwin. I mean before that lagi.

The first reason I pakai contact lens sebab nak gambar kahwin I cantik you alls. Walaupun I takdela cantik mana. But yes I'm pretty happy with that.

Masa mula-mula pakai macam susah giler sebab tak nak melakat kat mata. Like OMG what is this thing? Then bila dah lama-lama baru ok. Nasib baik la Iza pakai contact lens awal like few months before married. Haha. Kalau tak kalut aku nak pakai time hari kahwin.

Owh by the way, lens yang Iza pakai semuanya clear tau. Iza memang tak pakai lens color-color. Teringin nak cuba tapi takut muka jadi pelik. Hahahah. So pasrah je la pakai lens clear.

First brand masa test pakai contact lens tu Iza tak ingat. Dia macam sample so kita abaikan je. Then Iza start beli dengan Bosch & Lomb. The very famous brand yang orang selalu pakai. Very affordable and sangat senang nak dapat. Ada jual merata-rata kedai cermin mata and online jugak. Harga dia dalam range RM40++ and dalam 1 kotak tu ada 6 kalau tak silap Iza. Super cheap kan? Tapi sayangnye it doesn't fit me. Iza pakai contact lens ni mata Iza cepat kering then lens tu macam nak tertanggal dari mata. What the? At first Iza ingatkan maybe sebab aircond but then kat tempat yang tak ada aircond pun jadi benda yang sama. Iza ni jenis yang kadang-kadang bila fokus buat keje Iza boleh tak berkelip mata lama. Bila tak berkelip mata tu mula la lens tu nak tertanggal. So Iza stop guna and cari brand lain.

Then Iza try brand Air Optix. Brand ni banyak orang review and kata bagus. So Iza pun try la brand ni. Harga dia agak pricey. Nak cari pun tak susah jugak. Kedai cermin mata yang well established biasanya ada. Kalau kedai yang macam baru tu susah sikit la nk jumpa. But basically kalau pergi shopping complex mesti jumpa punya. Kalau beli dekat kedai dalam RM70++ macam tu. Online pun ada and way way more cheaper dari beli dekat kedai. Kalau beli online boleh dapat dalam RM40++ per box. I don't know why tapi Iza lagi prefer beli online. Like save a lot kot. And by the way dalam 1 kotak tu ada 3 je tau. Compare to Bosch & Lomb memang jauh beza giler.


Old packaging
So this brand memang best. Pakai pun selesa and tak ada langsung buat mata kering. Iza pakai brand ni until now and probably tak kan tukar brand lain dah. Ok Iza tipu yang ni, Iza ada try brand lain. :P

The 3rd brand yang Iza pakai tu Iza pun dah tak ingat brand apa. Jenuh dah google sana sini, track record masa beli kat Focus Point but still tak jumpa brand apa. Tengaok website Focus Point pun dah tak ada brand tu. Haish. Yang Iza ingat dia brand dari Jepun. Quality dia best sama macam Air Optix. Harga dia pun lebih kurang sama. Kalau nak beli online memang susah nak jumpa. Kalau jumpa pun harga dia stil RM70++. Then Iza decide pakai jela Air Optix.

Sekarang Air Optix dah upgrade kepada lebih better which is Air Optix Hydraglyde. Lense dia dah lebih comfy. Harga still maintain sama. Pada korang yang maybe ada sensitive eyes boleh try Air Optix. But if korang boleh pergi dengan Bosch & Lomb then lagi ok sebab jimat. Hahah. Brand-brand lain Iza tak pernah try macam Acuvue, Freshkon semua tu. Tapi macam Freshkon banyak yang lens berwarna. Acuvue tu Iza penah nak try tapi staff dekat kedai yang mula Iza beli Air Optix tu tak suggest Iza guna Acuvue lepas Iza cakap Iza tak boleh pakai Bosch & Lomb. Maybe Iza akan dapat masalah yang sama kot.


New packaging
So kesimpulannya, apa-apa pun korang kena try and error mana yang sesuai dengan korang. Kalau korang rasa tak selesa dengan contact lens tu better cari yang lain. Kita tak tau mata kita macam mana and Iza pun sekarang takdela hari-hari pakai lens. Bila rasa macam mata kering, esoknya memang Iza tak pakai contact lens. Ok. Tu je nak cerita.

Till we meet again!

Assalamualaikum

Comments

Popular Posts