Cuba Teh Boba Dari Chapayom Pulak

By Izaramli - September 03, 2019

Assalamualaikum

Hello readers! Hari ni Iza nak share dengan korang Thai Tea yang yang ada boba dekat area Shah Alam. Haaa! Biasa kita minum teh biasa or susu dengan brown sugar then letak boba kan? Memang tengah hype minumam ada boba ni. Kali ni korang boleh try Thailand punya style pulak dekat Chapayom. Pure guna Thai tea dari Thailand ok?


Sebelum tu a bit introduction about Chapayom. Actually, dorang ni baru je buka dekat Malaysia ni and satu-satunya outlet dia sekarang dekat Sentral I-City, Shah Alam. Chapayom ni di asaskan oleh Asst. Prof. Dr. Kanon Trichandhara yang berasal dari daerah Phatthalung dan nama Chapayom tu sendiri tu bermaksud "cha" iaitu teh dalam bahasa Thailand dan "Payom" tu nama pokok daerah tempat tinggal Asst. Prof. Dr. Kanon Trichandhara. Selain dari Malaysia and Thailand, Chapayon ni ada bukak dekat negara lain jugak iaitu Asutralia, Vietnam, Cambodia dan Indonesia. Boleh tahan international jugak kan?




Dekat Chapayom ni memang korang boleh rasa macam-macam minuman thai yang mungkin korang tak pernah rasa. Tak semestinya minuman thai je mesti teh. Ada jugak minuman thai yang selain dari teh macam cocoa dengan coffee pun ada jugak. Korang boleh refer gambar untuk beberapa menu air yang ada.


Biasa minuman thai ni memang famous dengan Thai Milk Red Tea and Thai Milk Green Tea which kalau korang pergi mana-mana kedai makan Thai mesti ada dua air ni. Dekat Chapayom selain Thai Milk Red Tea and Thai Milk Green Tea ni, Thai Milk Rose Tea and Thai Cocoa pun jadi kegemaran ramai jugak. 

Thai Milk Red Tea

Thai Milk Green Tea

Thai Milk Rose Tea

Thai Cocoa
Kalau Iza memang definitely akan order Thai Milk Green Tea and husband's favorite memang Thai Milk Red Tea. Kalau memang datangnya dari Thailand sendiri korang boleh beza rasa dia dengan teh biasa. Thai Milk Green Tea dia pun tak ada rasa wangi macam green tea biasa Iza minum, even husband yang tak suka green tea pun kata Thai Milk Green Tea dekat Chapayom ni sedap.


Pada penggemar boba korang jangn panik, awal-awal tadi Iza dah mention dekat Chapayom ni Thai tea dengan boba kan? Yes. Boba or pudding korang boleh add on masa order. Bagus jugak buat macam ni sebenarnya. Ada sesetengah orang prefer yang kosong, Iza yang zaman boba tengah hype ni memang definitely akan order with boba la. 





Next time Iza datang sini Iza nak try Thai Cocoa with pudding dia pulak. Nampak warna coklat dia sengat tempting tau. Ni dalam gambar, kalau korang tengok live pun korang akan rasa macam nak minum. 



Kalau korang tengok menu air dekat Chapayom ni ada yang dia mention tak ada susu tau, korang boleh pilih la nk bersusu ke tak. Ni pulak antara air yang tak ada susu and Iza tak pernah jumpa lagi dekat makan Thailand yang Iza pernah pergi.

Thai Red Tea

Thai Lime Green Tea

Thai Black Coffee
Nanti Iza akan buat giveaway vouvher untuk redeem air dekat Chapayom ni tau, so nanti boleh la korang cuba antara air yang ada dekat Chapayom ni. Stay tuned ok? Iza akan share pasal giveaway tu dekat Instagram Iza nanti.



Selain dari minuman Thai ada jugak makanan disediakan makan Thai dekat Chapayom ni. Antara yang Iza dapat cuba ialah Manggo Somtum and Imported Noodles. Both memand sedap.

Dalam Mango Somtum tu ada udang kering, kacang, tomato and semestinya mangga yang masam tu. Rasa dia masam-masam pedas and ada a bit manis. Combination rasa memang daboom. Kalau korang nak rasa somtum Thailand yang memang dari Thailand boleh try dekat Chapayom. Yang ni husband Iza cakap boleh repeat and bagi dia pedas biasa-biasa je. Tapi bagi Iza boleh tahan jugak la level pedas dia but still boleh makan la.


Imported Noodles dia favourite Iza sebab rasa dia yang tak berapa pedas sangat. Dalam Imported Noodles ni ada fishballs dengan crabstick so takdela kosong je noodles korang tu.


Salain tu korang jugak boleh order yang Iza consider as snack which is the famous sticky rice. Iza dapat cuba dua jenis sticky rice dekat Chapayom ni which is Mango Sticky Rice dengan Jackfruit Sticky Rice.


Both memang sedap, terasa manis mangga dengan nangka dia tu. Tambah pulak makan dengan sticky rice yang dituangkan dengan santan memang terbaik. Penggemar snack dari Thailand mesti akan suka sticky rice ni. Bagi Iza kalau korang makan just sticky rice dengan the fruits memang akan terasa manis giler. Tapi kalau korang makan dengan santan, rasa dia lebih balance.



Last but not least, pencuci mulut. Kalau korang nak rasa aiskrim teh yang sedap korang boleh try Thai Red Tea Ice Cream dari Chapayom ni. Lepas tu tambah pulak dengan topping boba memang sedap la. Ni memang favourite anak Iza la. Budak mana yang tolak aiskrim kan?


Kalau pergi lagi ke Chapayom Iza memang akan order lagi aiskrim ni. Nak-nak pulak makan time tengah cuaca panas kan? Ibarat makan korang minum Thai Milk Red Tea tapi lebih sejuk. Lagi syok. Aiskrim dia pulak sangat-sangat soft. Masuk dalam mulut terus cair.

Thai Lok Lok pun ada kalau korang nak cuba
Anyway, korang kena take note ni. Kalau korang spend RM30 dan ke atas dekat Chapayom korang akan dapat token untuk lucky draw and berpeluang menang Gold Bar tau. So pergi serbu Chapayom sekarang ok? Lucky draw ni sampai 16 September ni je tau.



Jangan lupa jugak singgah masa opening dorang pada 16 September ni jugak tau.


Kalau korang nak tau lebih details, korang boleh checkout link dekat bawah ni ok?

Address
LG K01, Central I City Mall, Shah Alam

Instagram

Facebook

Thanks for reading. Till we meet again.

Assalamualaikum.

* * *

(Disclaimer: Foods were sponsored by Chapayom Malaysia. My review are all honest after trying the foods.)

  • Share:

You Might Also Like

17 comments

  1. now very popular with bubbly tea.. so many brands around.. this looks nice, can try try..

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap airnye. Terutama yg cocoa pudding tu. Boba pon ado

    ReplyDelete
  3. tak pernah try lagi red tea, nampak macam sedap. Sticky rice dia nampak comel macam sushi dengan warna cantik.

    ReplyDelete
  4. Dalam byk2 gambar tu, aiskrim tu win, haha.. Nampak sedappp... Kalau drinks pula , lime tu mcm sedap pasal, saya penggemar lime juga .. tapi nak cari yg sedap, agak sukar ...

    ReplyDelete
  5. Selalu stall chapayom Mesti que dia panjang giler. Dunia skrang memang bobo fever. Hehehe! Btw, thank you for sharing your review.

    ReplyDelete
  6. Mmg sedap hari tu try makanan kt sini. Harga pun berpatutan. Mmg akan ke sini lagi bila ada urusan ke shah alam. Terima kasih atas perkongsian ya

    ReplyDelete
  7. Banyak persaingan dah kan. Air tu semua nampak menarik. Persaingan tealive, chatime and boaba yg lain. Hehehhe tp tengok ada maknaan not bad jugak restoren ni

    ReplyDelete
  8. Baru Isnin lepas makan kat kedai makanan Thai dan minum thai tea bersama pulut mangga.
    Dapnya!
    Now nak try plak Chayapom nie. Nampak lazat ye! Menduga keimanan ni.

    ReplyDelete
  9. Thai rose milk tea dia memang da’bomb . Ti yg paling feveret. Mango sticky rice pun sedap juga. Nanti nak repeat datang sini balik

    ReplyDelete
  10. UIshh.. menarik semua minuman kat Chapayom ni. Banyak pilihan plak tu. Boleh la try kan , tukar selera sket. sticky rice tu pun nampak menarik, dah macam sushi dah rupanya..yummy..

    ReplyDelete
  11. Mangga dan nangka dengan sticky rice tu mmg nampak sedap! Imported noodles tu mcm kerabu megi ye..pun nampak sedap. Tapi air yang ada boba tak boleh telan lah..kena order yang kosong lah nampaknya.

    ReplyDelete
  12. uih tengok boba time macam ni boleh menggugat jiwa. ini cheat day boleh beli. sekarang tengah pantang gula untuk turunkan berat badan. haha

    ReplyDelete
  13. omg!! thai red tea mmg fav kt!! alamkk x ajak pun nk jg rasa ! bobba version kat kedai ni jg n btw that red thai tea aiskrim look super delicious and temptin sgt!!! boel al try nnt klu pergi icty!!

    ReplyDelete
  14. Tak pernah minum lagi teh boba ni.. tengah terbayang apa yang membuat dia berbeza color tu.. hehehe.. ada oren.. hijau.. pink.. color apa yang diorang letak tu kan.. tapi biji2 bulat tu.. nampak sedap dikonyah.. heheehhe

    ReplyDelete
  15. Hehehe BOBA ni menakutkan akak. Manis sungguh. Sekali sekala boleh la cuba dekat jenama lain kan. Nanti akak cari. Nak cuba red tea tu.

    ReplyDelete
  16. tak pernah rasa lagi teh boba yang ni. hahaha. nampak macam aummm tu

    ReplyDelete
  17. nampak sedap semua seleksi minuman dia airah dah la peminat boba. lepastu nak tanya iza pakai lipstick apa lawa gila!

    ReplyDelete