Kelebihan Vitamin C Shaklee Yang Sesuai Untuk Perut Sensitif

By Izaramli - September 22, 2021

Assalamualaikum

Hello readers! Lamanya tak menaip dekat blog ni. Kali ni Iza terpanggil nak share dengan korang tentang Sustained Release Vita-C Plus dari Shaklee yang Iza amalkan sekarang ni. Iza tau, orang mesti akan ada yang cakap dekat farmasi banyak je jual Vitamin C tapi kenapa Sustained Release Vita-C Plus?


SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS


Bila sebut Sustained Release Vita-C Plus, Iza nak korang ingat tiga perkara ni je:

  1. Diperbuat dari ekstrak jagung which sesuai untuk perut sensitif.
  2. Ditambah dengan 120mg citrus bioflavonoids yang boleh enhance effect vitamin C tu.
  3. Dilengkapi dengan sistem perlepasan berperingkat yang mana boleh bekalkan 500mg vitamin C ni dalam masa 5 jam supaya lebih fully utilise.
Tiga point ni la yang membezakan Sustained Release Vita-C Plus Shaklee ni berbeza dengan Vitamin C dekat luar sana. Ok jom Iza explain dekat korang.


MESRA PERUT SENSITIF


Memang banyak Vitamin C dekat luar sana yang datang dari source yang berbeza-beza. Tak semestinya orange je tau. Tapi ada sesetengah Vitamin C memang tak sesuai untuk orang yang ada perut sensitif atau gastrik. 


Jadi Shaklee gunakan ekstrak jagung sebagai sumber Vitamin C dalam Sustained Release Vita-C Plus which ekstrak jagung ni sangat gentle especially pada perut yang sensitif. Kadang kita tak tau pun reaction  kita dengan Vitmin C sebab ada certain orang tak boleh accept. Dengan Sustained Release Vita-C Plus ni InsyaAllah korang tak perlu risau untuk consume.

BIOFLAVONOIDS SITRUS


Kita biasanya bila dah consume apa-apa supplements ke kan, kita akan fikir  “ok la ni dah makan supplement” tapi kita tak tau pun supplements or vitamin yang kita consume ada kesan ke tak dekat kita kan? Iza pun selalu je fikir macam ni. Jadi penting tau untuk kita tau apa yang ada dalam supplements or vitamin tu.


Dengan Sustained Release Vita-C Plus, korang boleh confident untuk consume sebab adanya bioflavanoids. Contoh bioflavanoids ni paling senang ada dekat serat buah orang warna putih tu yang biasanya orang tak suka makan sebab pahit. Haa tapi yang tu la yang bagus sebenarnya. Iza ada baca juga yang bioflavanoids ni memang sangat bagus bila consume sekali dengan Vitamin C sebab dia akan beri kesan yang lebih better which lebih effective dari Vitamin C yang tak ada bioflavonoid. Sebab tu la Shaklee tambah bioflavonoids yang diambil dari buah sitrus. So korang lagi prefer yang mana?

SISTEM PERLEPASAN BERPERINGKAT


Korang tau tak yang badan kita ni boleh buat macam-macam tapi badan kita tak boleh simpan Vitamin C? Maksudnya, Vitamin C yang korang consume tu akan terus guna and tak simpan dalam badan kita and kita cuma boleh terima 100mg je dalam satu masa. Tapi dekat farmasi banyak je jual Vitamin C 200mg, 500mg and even ada 1000mg. Iza dulu pun kalau boleh memang beli yang 1000mg tu. Tapi sebenarnya kita rugi sebab badan kita accept and guna 100mg je dalam satu masa and the rest habis macam tu. Iza pernah jumpa doktor share pasal ni and dia suggest untuk belah Vitamin C tu ke beberapa bahagian which sangat leceh.


Tapi korang tak payah dah risau kalau korang consume Sustained Release Vita-C Plus Shaklee ni sebab Vitamin C ni ada sustained release system yang mana Vitamin C yang kita consume tu hanya akan release 100mg je dalam masa satu jam. Sustained Release Vita-C Plus ada 500mg, so dalam masa lima jam korang still dapat kesan Vitamin C tanpa perlu membazir. Ibaratnya macam makan sebiji oren setiap satu jam selama lima jam.

MULAKAN HARI DENGAN VITAMIN C



To be honest Vitamin C ni memang banyak sangat benefit bukan setakat untuk imuniti badan tapi sangat bagus untuk kulit jugak. Even skincare pun banyak je yang ada Vitamin C. Tapi orang selalu fikir Vitamin C je nak kulit putih. No no no ok? Kita consume Vitamin C bukan sebab nak kulit putih tau. Tapi dengan Vitamin C boleh jadikan tona kulit lebih sekata.

Instead of ambil panadol waktu demam, Iza lebih prefer ambil Vitamin C sebab Vitamin C lebih selamat nak consume and lebih bagus untuk badan. Vitamin C juga sangat recommended untuk orang yang ada luka sebab dengan Vitamin C boleh percepatkan luka kita sembuh.


Sebab tu la Iza suka sangat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee ni and sejak kita dilanda pendamik ni Sustained Release Vita-C Plus Shaklee selalu tak cukup stok. Tapi Iza ada berita baik, bulan ni Vitamin C ni akan restock dekat Malaysia tapi tersangat la limited. Iza sendiri pun grab extra untuk standby dekat rumah sebab Iza share dengan husband. 

So grab cepat tau. Boleh order terus dengan Iza or kalau masih ragu-ragu lagi korang boleh je tanya Iza apa-apa. Iza akan cuba yang terbaik untuk consult korang. So no worries. Tekan je link dekat bawah untuk whatsapp ok?

Nak Vitamin C Shaklee!


Thanks for reading. Till we meet again.

Assalamualaikum.

  • Share:

You Might Also Like

14 comments

  1. Akak makan Shaklee vitamin c ni. Memang bagus. Sejak bersalin sampai lah sekarang. Memang baik untuk perut sensitif. Masa bersalin anak kedua czer pun akak makan. Cepat sembuh.

    ReplyDelete
  2. Wow.....this Vitamin C looks so good. Sounds suitable for me since I have a sensitive stomach. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  3. suka tengok gambar semua cantik-cantik. saya pun pernah makan vitamin shaklee sebelum ni, sekali dengan yang serbuk soya untuk pekatkan susu badan dan lecithin, memang suka sebab susu jadi pekat dan baby pun kenyang

    ReplyDelete
  4. Vitamin C ni sis makan tapi brand lain. Memang pengambilan Vit C zaman sekarang ni macam satu kemestian.

    ReplyDelete
  5. Vitamin C memang tak boleh tinggal sekarang ni. Wajib ada stok kat rumah. Pasni nak cuba shaklee laaa, trusted brand kannn

    ReplyDelete
  6. mmg bgs vitamin ni.. pernah beli and consume.. sgt rekomen amik terutama time pandemik ni

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah sejak 2008 jadi pengguna shaklee dan amalkan vit c ni. Memang ok sangat. Jatuh chinta...hihi

    ReplyDelete
  8. Vitamin C shaklee ni memang ramai yang suka kan. Sis nak try asyik lupa nak membeli sebab selalu beli kat pharmacy je.haha

    ReplyDelete
  9. Yaaa Sis memang makan VitC ni, dah dua botol habis dah ni haaa.. ni baru je beli botol baru, so far okay, jarang nak demam ke..

    ReplyDelete
  10. Memang wajib makan vitamin C, shaklee punya tak pernh makan lagi. Tapi produk shaklee ni memng diyakini kan.

    ReplyDelete
  11. Bagus kan Vitamin C yang comes with sustained release ni.. our body will absorb better the nutrient from this supplement.. so far memang consume but haven't get a chance to try this brand yet.

    ReplyDelete
  12. Vitamin C bagus untuk kesihatan diri time-time pendamik yang ada ni. Agar imunisasi badan kuat dan terus bertambah...

    ReplyDelete
  13. Betul, rupanya ada perut yang sensitif dengan Vit C sebab ada kawan yang sebegitu. Nanti I suggest kat dia untuk try Shaklee plak ye. TQ for sharing.

    ReplyDelete
  14. Thanks for introducing this Vitamin C to me, yes i do have sensitive stomach and will check out this supplement.

    ReplyDelete